Honing

Honing – Wat is het verschil tussen natuurlijke en gekristalliseerde honing?

Honing is een zoetstof die goed is voor je huid, helpt bij het genezen van wonden en hoest kan verzachten. Het zit ook vol met antioxidanten, vitaminen, mineralen en aminozuren. Maar niet alle honing is gelijk gemaakt. Sommige flessen "honing" in het schap van de supermarkt bevatten mogelijk toegevoegde ingrediënten en andere kunnen binnen enkele dagen kristalliseren.

Alle honing begint als bloemnectar, die bijen vervolgens in hun honingraatcellen afbreken tot suikers en waaieren met hun vleugels om water te verdampen. Dit proces creëert een dikke stroperige vloeistof die honingbijen in de korf opslaan nuttige info. Na verloop van tijd kan de honing kristalliseren als nieuwe kristallen zich ophopen op oudere. De snelheid van kristallisatie hangt af van de verhouding glucose tot fructose in de honing, waarbij hogere concentraties van de eerste (zoals koolzaad of acacia) leiden tot snellere uitharding.

Ongeacht het type, alle honing zal uiteindelijk kristalliseren, hoewel sommige variëteiten er minder vatbaar voor zijn dan andere (zoals manuka). Als je wilt dat je honing langer meegaat, probeer dan crème te kopen, die mechanisch is verwerkt om het glad en smeerbaar te houden. Ready Nutrition-blogger Tess Pennington beveelt Cox's Creamed Honey aan, die zowel biologisch als rauw is en zijn vorm goed behoudt.

Een andere tip is om honing niet in de koelkast te bewaren. Door de kou zal het opnieuw kristalliseren. Je kunt het nog steeds gebruiken, maar je moet het veel roeren en het behoudt zijn vloeibare textuur niet zo lang.

Klik hier om meer te lezen: Natuurlijk Westland